Vård i det vilda

 

Vård i det vilda

Med mitt fokus på psykologi var det intressant att sitta i en kurslokal bredvid ett vildsvinshägn och stirra på bilder av blodiga sår, lyssna på Mats Gezelius från projekt ”Vård i det vilda” som pratar om människors och hundars anatomi, hjärta och blodomlopp och sen lägga bandage på en kurskamrat och försöka pumpa igång hjärtat på en livlös docka. Vet ni hur mycket kraft som behövs!!? 

Nu är jag instruktör
Jag har gått en utbildning som heter ”Vård i det vilda”, framtagen av Svenska Kennelklubben och Svenska Jägareförbundet. Syftet är att vi som är mycket ute i skog och mark, som många av oss hundägare är, ska kunna identifiera farliga tillstånd och rädda liv när det är långt till läkare och veterinär.

Jag har inte bara gått utbildningen, jag har också blivit rekryterad till den instruktörsutbildning jag just genomgått. Nu ska jag utbilda andra. I ”Vård i det vilda” ingår hjärt- lungräddning. Så jag är även instruktör i hjärt-lungräddningskurser.

Förstahjälpen, materialet
Jag har utrustats med det allra bästa förstahjälpenmaterialet, med bl a hemostatiska förband som stoppar blodflöden. Och jag har förstått hur viktigt det är att någon i träningsgruppen, familjen, kompisgänget, jaktlaget, eller vilka vi nu är i skogen eller naturen med, har detta med sig . Det är förvånansvärt litet och det är extremt noga utvalt. Det är dyrt, men å andra sidan är liv ännu dyrbarare.

Det fina är att detta lilla kit ingår i utbildningen. Det kostar över tusen kronor att köpa och kursledare på ”Vård i det vilda”-kurser beställer det till varje deltagare. Att någon i gänget som vi är på vandring eller hundträning med har detta kit med sig kan vara avgörande när olyckan är framme.

Så här är det:
• Kunskap om vad man ska göra i en obehaglig och oväntad situation där adrenalinet pumpar runt i kroppen och katastroftankarna dundrar i huvudet, ger trygghet och beredskap att agera optimalt.
• Att veta hur är förstås viktigt, det är ofta det steget som leder till motivation och mod att kliva fram och agera och dessutom agera rätt, ibland inför andra som stressar runt och gör fel saker.
• Att veta att man har tillgång till rätt hjälpmedel, att jag i min ryggsäck har det som krävs i denna akuta situation skapar både trygghet, säkerhet, mod, lugn, och motivation.

Så här är det också:
• Otrygga, osäkra, oförberedda, okunniga och omotiverade människor tittar på eller vänder kanske bort blicken när deras medmänniskor eller hundar förblöder eller drabbas av hjärtstillestånd. De kanske gråter, skriker och önskar att de kunde hjälpa till, men det räcker inte långt.

En hand, en tass och ett vitt kors
Om ”Vård i det vilda” blir den folkrörelse som Svenska Kennelklubben och Svenska Jägareförbundet hoppas på, så kommer vi snart att ha fullt av människor i skog och mark, som inte bara har en pin med dem lilla loggan med en hand, en tass och ett vitt kors på sig, utan som dessutom har utrustning och kunskap. Det kommer förhoppningsvis alltid att finnas någon i gruppen som vet vad och hur, och som har tillgång till rätt hjälpmedel när olyckan är framme eller någon får hjärtstopp.

Och så lite psykologi på det
Om vi till det praktiska handhavandet och de materiella sakerna som ”Vård i det vilda” ger oss, lägger lite kunskap om psykologi så blir det ännu bättre.

Det kan vara avgörande att vi vet hur vi ska hantera människor och hundar i chock, hur vi kan lindra den stress som får blodet att pumpa ut ännu snabbare ur ett stort sår, hur vi kan nå den som svävar mellan medvetslöshet och vakenhet, vad vi ska säga till en livrädd individ som har gjort sig rejält illa , och att vi förstår hur mycket vår närhet och våra ord betyder.

Dessutom är det bra att veta hur vi själva tenderar att reagera i en akut stressfylld situation, hur vi kan förbereda oss och framför allt hur vi kan hitta tillbaka till sans och vett i en situation som kräver klara tankar och rådigt ingripande. Detta är sånt jag kommer att lägga till på mina ”Vård i det vilda” och Hjärt- lungräddningskurser.

Räddaren i nöden
Alla liv går inte att rädda, hur kunniga och motiverade vi än är. Men med snabb och kunnig insats på plats är mycket vunnet och mycket lidande skulle kunna undvikas. Chansen att överleva ett hjärtstopp, vilket drabbar mer än 20 personer om dagen i Sverige, är 2-3 gånger så stor om hjärt- lungräddning börjar i tid och det är så enkelt att lära sig.

Vill du gå  ”Vård i det vilda”?

Du kan boka utbildningen direkt via oss som är instruktörer, eller gå in på Svenska Kennelklubbens sida eller Jägareförbundets och boka via dem. Kursen är i sitt grundutförande standardiserad och 7 timmar lång och kostar 1495 kr, varav över tusen kronor är för materialet du får med dig.

Olika instruktörer kan sen bygga på med olika extra moment, jag bygger t ex på med lite mer psykologi och beteendevetenskap. Jag kan också tänka mig att göra en lite längre kurs och förlägga den över två tillfällen med mer träning på egen medhavd hund och kanske också andras hundar, för dem som är intresserade av det. Det kan också tillkomma kostnader för lokal och mat.

Hör gärna av dig om du är intresserad!