Tänk dig en bok där inget händer – så urbota trist!

Tänk dig en deckare eller en god roman där alla beter sig rationellt. Tänk dig att det händer något i boken, en påtvingad förändring i romanfigurernas liv, men att de inte tycks påverkas nämnvärt. Alla bara trampar på i sin vanliga lunk. Inga känslor rivs upp, inga irriterande tankar om att livet är orättvist, inga befängda beslut och inga konflikter. Det händer inget, ingen tänker en enda tanke som vi som läser kan bli frustrerade, lyckliga eller ens häpna av.

I denna stiltje där förändringen, oavsett om det skett ett mord eller någon fått ett oväntat arv, går dagarna sin stilla lunk. Allt förblir gott och när bokens trehundratjugo sidor är lästa är de snabbt glömda.

Precis så kan jag uppleva facklitteratur. Även inom mitt eget ämne, psykologi, som är så otroligt spännande eftersom det handlar om människor, är det sällan jag läser en bok som berör mig. Vissa fackböcker är i och för sig riktigt bra. De bjuder mig teoretiskt väl förpackade idéer och kunskap som lutar sig mot beprövad erfarenhet. Men teori är teori. Det är inte samma sak som att själv uppleva något genom andras ögon.

Hon introducerade boken helt korrekt

Jag var inbjuden till att prata om min nya bok ”Vi som hade det så bra” för en chefsgrupp häromdagen. Den person som introducerade mig, den enda i gruppen som läst boken, sa det så bra:

Vi som hade det så bra är en bok att bli berörd av, trots att den är en kunskapsbok.”

Sen började jag från början:

En bok för dig

Den här boken innehåller en berättelse som kan betraktas som en pendang, färdig att kopplas ihop med vilken managementbok som helst, vilken bok om förändringsprocesser, grupputveckling och ledarskap som helst. Förklädd till ett relationsdrama eller en spännande berättelse om helt vanliga människor på en helt vanlig arbetsplats, är boken till bredden fylld av kunskap. Boken bygger på över två år av följeforskning, med pågående samtal och reflekterande intervjuer med medarbetare vid en arbetsplats under förändring. Den handlar om medarbetarnas tankar och känslor, deras upplevelser och personliga tolkningar av det som sker. Deras chef må vara en central person på arbetsplatsen, men i den här boken är det inte chefen utan medarbetarna som ges tolkningsföreträde och som berättar om sina upplevelser…

… Boken är skriven för dig som har eller kommer att ha en ledarroll att axla …

… Boken är också skriven för dig som är högskolestudent eller kanske går andra utbildningar …

… Boken är likaledes skriven för dig som har i uppdrag att stötta och vägleda andra …

… Boken är även en bra ingång för dig som är medarbetare …

(utdrag ur inledningen i boken)

Sen då?

Sen visade jag innehållsförteckningen och alla var överens om att de ville höra mer och jag började berätta om den där dagen då Kenneth skämdes över sig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *